Juletre på Piazza Venezia i 2019

Juletreet på Piazza Venezia i Roma er et fantastisk tre og kanskje det mest kjente i Roma. Det er en svært festlig historie som har gjort treet så kjent, ettersom de i 2017 brukte 45,000 Euro på et tre som minnet om en flintskallet mann full av sølvkuler! Nettopp av den grunn kallte de treet Spelacchio i Italia, noe som har med nettopp utseendet til treet å gjøre.

Men, i 2018 kom Netflix inn og sponset Roma med et enda dyrere tre, og selvom mange var skeptiske i starten, ble det svært pent til slutt. Men, når skal de tenne julegrana på Piazza Venezia i 2019?

Treet kommer til å ha mer enn 600 kuler på seg, og det skal dekoreres av så mye som 60,000 små ledlamper. Det kommer altså til å bli spektakulert og flott, spesielt på kveldstid. Med andre ord, er du i Roma er dette noe du absolutt bør få med deg. Og sannheten er at Piazza Venezia er en plass man titt og ofte er innom ettersom den ligger rett ved det store Emmanuel Vittorio monumentet, som igjen ligger rett ved Forum og ikke langt fra Colosseum. Så, du vil høyst sannsynlig få med deg dette juletreet om du vil eller ikke!

Når blir treet opplyst i 2019?

Juletreet vil stå på Piazza Venezia mellom den 8 desember og 6 januar, og det er altså den 8 desember at de slår på den flotte belysningen for første gang i 2019. Deretter vil treet selvfølgelig lyse hver eneste dag etter at solen har gått ned.

Roma er ikke kjent som en juleby blant nordmenn, men byen har fortsatt mange gater som er flott opplyste i denne perioden, samt mange fine juletrær, blant annet det foran Sankt Peterskirken.

Dessverre er ikke byen så kjent for sine julemarkeder. De hadde i lang tid et flott julemarked på Piazza Navona, men etter bråk i 2014 ble dette skrumpet inn til nesten ingenting. Det er på gang og blir større og større for hvert år, men det er fortsatt ikke i nærheten av de flotte julemarkedene vi kjenner til fra byer som Wien og Praha.


Er du klar for din reise til Roma i desember? Har du planlagt hvordan du skal reise fra Ciampino eller Fiumicino og inn til sentrum? Vi hjelper deg gjerne med flyplass transport i Roma hvis du er på jakt etter det og ønsker trygghet og faste priser!

Jul i roma!
Juletre i Roma!

Da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig god jul!

Hva er Spelacchio og hva har det med jul i Roma å gjøre?

Har du hørt om ordet Spelacchio i forbindelse med julefeiring og juletre i Roma? Hva er det egentlig? Hva er den spesielle historien bak det hele?

Det hele har sin opprinnelse i 2017. Ledelsen i Roma hadde bestilt et vakkert juletre fra Østerrike som kostet omlag 45,000 Euro. Alt var helt perfekt og fint, fram til treet ble satt opp og det ble døpt til Spelacchio med en gang. Dette er et italiensk ord som betyr noe som «en som mister håret» eller «en som har hudsykdom som fører til hørtap og utvekster

Som du skjønner var nok ikke dette verdens vakreste juletre. De lokale myndighetene lovet å finne ut hva som hadde skjedd, for sannheten er at lokalbefolkningen og turister måtte se på et sykt juletre i hele desember 2017 som fikk folk til å le og tenke på folk som sliter med at de mister håret. Det hele ble så legendarisk at Spelacchio fikk sin egen Twitter bruker som i dag har mer enn 8000 følgere på Twitter.

Så hvordan så juletreet faktisk ut?

Her kan du se et bilde av Spelacchio, det legendariske juletreet fra 2017.

Juletreet plassert på Piazza Venezia i Roma i 2017, bedre kjent som Spelacchio.
Juletreet plassert på Piazza Venezia i Roma i 2017, bedre kjent som Spelacchio.

Det var et spennende tre, fullt av sølvfargede kuler, og nesten uten barnåler.

Spelacchio eller Spezzacchio  i Roma

Slik så altså juletreet ut i Roma i 2017. Hva skjedde så?

Hva skjedde med Spelacchio i 2018?

Det var mange som trodde det skulle bli ny «katastrofe» i 2018. Da kallte de nemlig treet for Spezzacchio i noen dager, ettersom det var delt på midten. Barnålene sto fint ut på toppen, mens det hele så flatt ut nedenfor. Men, senere viste det seg at det var slik det skulle være, og når alt ble satt på plass riktig så ble det faktisk ganske fint igjen.

Juletreet på Piazza Venezia i 2018
Juletreet på Piazza Venezia i 2018: Twitter

Dette er altså bakgrunnshistorien for Spezzacchio og Spelacchia i Roma.


Vi håper du har lært noe mens du har lest denne artikkelen. Vil du vite mer om Roma og hva som skjer i byen er det bare å lese videre rundt i vår Roma Guide. Her kan du også finne ut mer om julemarkeder og andre juletemaer, samt at du finner grunnleggende informasjon om severdigheter og andre spennende Roma temaer.

Ønsker du hjelp med å bli hentet på flyplassen i Roma kan vi også ordne med det til faste, lave priser. Du kan lese mer om vår flyplass transport i Roma på følgende side.

Da ønsker vi deg en god reise til Roma!

Er Roma en møkkete by?

Har du hørt rykter om at Roma er en møkkete by? Eller er du bare på jakt etter informasjon for å komme med riktige forventninger før du besøker det som regnes for å være en av verdens vakreste byer? Hva er sannheten? Bør du være bekymret for møkk, graffiti, søppel, og hundebæsj i Roma?

Hvis du søker i Google eller i Bing (eller kanskje med Ecosia for å plante litt trær mens du søker på nettet) for informasjon om hvorvidt Roma er en møkkete by eller ikke, vil du finne mange interessante resultater. Men, før du tror alt du leser er det viktig å tenke seg litt om. For, har du noen gang tenkt på å søke etter om Roma er en rein by? De fleste gjør ikke det, så de spør om Roma er en møkkete by.

Hva skjer da? Du vil få fram alt av blogginnlegg og forumposter skrevet av folk som opplevde Roma som en møkkete by. Du får nettopp det du søker etter. Hvis du spør en søkemotor om du kan lage brø uten mel før du resultater som handler om nettopp det. Spør du en søkemotor om Roma og møkkete, så får du innlegg som handler om nettopp det! Det er sånn Internet fungerer, både på godt og vondt.

Er Roma virkelig en møkkete by?
Et bilde fra Roma som inkluderer både søppel og graffiti.

Hva er sannheten om Roma?

Når du snakker med folk som har vært i Roma, så har du kanskje lagt merke til at majoriteten ikke klager på søppel og røyksnipper? Det er rett og slett fordi de ikke har lagt merke til det, ei blitt plaget av det. Betyr det er røyksnippene, søpla på gatene og graffitien ikke finnes? Ikke nødvendigvis! Men, det betyr at Roma er en fantastisk by der du ikke trenger å bli plaget av møkk. Allikevel er det et faktum at det er søppel og ting som kan plage noen her og der i Roma.

Det er mye graffiti på veggene i Roma

Det er fullt mulig å reise hjem fra Roma uten å ha lagt merke til dette i det hele tatt. Men, det er et faktum at det er mye graffiti på bygninger i Roma. Du ser det selvfølgelig ikke på Colosseum og de andre kjente bygningene, men på uskyldige og vanlige hus, langs Tiber-elva, og lignende, vil du titt og ofte se graffiti.

En metrovogn med masse graffiti
Kilde: Shutterstock

Det er ikke all graffiti som er fin og morsom graffiti, og ser du på bilde til høyre, vil du se en metrovogn som ser forferdelig ut (egentlig). Men, de fleste er så travelt opptatt med å ta selfier og snakke om hva de så og hva de skal se, at de ikke virkelig legger merke til graffitien i det hele tatt.

Det handler litt om øye og hva man legger merke til. Er du en som legger merke til alt av detaljer og som er på jakt etter møkk og ting som kan forstyrre vil du ikke ha noe problemer med å finne det. Om du ser etter graffiti, finner du det mange steder. Men, spør du majoritetet som har besøkt Roma har de ikke lagt merke til graffiti i det hele tatt!

Bygningene i Roma

Roma er en storby med nesten 3 millioner innbyggere. Det fører til enormt med biltrafikk. Men, det er ikke bare lokalbefolkningen som kjører bil. Det er flere hundre tusen turister i byen store deler av året, og disse kjører alle til og fra flyplassen i Roma, til og fra togstasjonene, eller hvis de kommer med egen bil så kjører de enda mer.

Dette gjør at bygningene fort blir mørkere og nesten svarte på grunn av eksos og forurensing. Dette er dessverre slik det er i storbyer verden rundt. Så fort penger blir frigjort pusser de dem opp igjen slik at de skinner i gammel prakt (på ny), men mange bygninger ser nok litt slitne ut av den grunn.

Men, når du går rundt i indre sentrum eller når du ser på de vakre severdighetene Roma har å by på vil du ikke tenke så mye på dette. Det er først og fremst i de områdene litt utenfor sentrum som dette blir mer synlig.

Søppel, hundebæsj og sigarettstumper

Kanskje du ikke blir så forstyrret av graffiti på veggene. Men, om du plutsetlig tråkker i en hundebæsj er ikke stemninga så god. Hvis du ikke legger merke til det kommer du kanskje til å tro at Roma lukter vondt, før du til slutt legger merke til at det er din egen sko som er skyldig. Eller, hvis sola steiker og det er varmt, er det ganske kjipt å tråkke i en saftig hundebæsj i sandaler.

Men, det er ikke så mye hundebæsj og søppel i gatene når du går i sentrum. Så, mens du trasker mellom Engleborgen, Peterskirken, Pantheon, Trevifontenen, Piazza del Popolo og Piazza Navone, er ikke det noe du møter på hele tida. Men, hvis du legger turen til områder der lokalbefolkningen gjerne går på tur med hundene sine (nede langs Tiberelven) eller lignende, kan du møte på mer av det meste av søppel.

Etter store arrangementer og begivenheter i sentrum er også risikoen for mer søppel i gatene tilstede (og overfyllte søpplekasser), men til vanlig er ikke det heller noe problem!

Rome er en fantastisk by, men er den møkkete?
Rome er en fantastisk by, men er den møkkete?

Så er Roma møkkete eller hva?

Mange sier at menn ser en hvit vegg med en svart flekk, mens damene ser en svart flekk på en hvit vegg. Det kommer litt ann på øyet som ser hva man sitter igjen med etter ett opphold i Roma. Men, man kan trygt si at Roma ikke er noe værre enn andre byer i sentral-Europa eller i Vest-Europa.

Det finnes nok byer i Øst-Europa der det faktisk kan være reinere i gatene og enda mindre søppel (les: Er det møkkete i Praha?), men sett under ett, så trenger du ikke å bekymre deg før ankomst til Roma!

Har du vært i Roma selv? Hvordan trivdes du? Synes du Roma var en møkkete by eller synes du det var en herlig by? Siden du leser denne artikkelen er det mulig du har søkt etter informasjon om møkkete for å se om andre har samme erfaring som deg, så jeg forventer meg kanskje negative kommentarer (først og fremst), men uansett – del din erfaring og opplevelse!