Er Roma en møkkete by?

Har du hørt rykter om at Roma er en møkkete by? Eller er du bare på jakt etter informasjon for å komme med riktige forventninger før du besøker det som regnes for å være en av verdens vakreste byer? Hva er sannheten? Bør du være bekymret for møkk, graffiti, søppel, og hundebæsj i Roma?

Hvis du søker i Google eller i Bing (eller kanskje med Ecosia for å plante litt trær mens du søker på nettet) for informasjon om hvorvidt Roma er en møkkete by eller ikke, vil du finne mange interessante resultater. Men, før du tror alt du leser er det viktig å tenke seg litt om. For, har du noen gang tenkt på å søke etter om Roma er en rein by? De fleste gjør ikke det, så de spør om Roma er en møkkete by.

Hva skjer da? Du vil få fram alt av blogginnlegg og forumposter skrevet av folk som opplevde Roma som en møkkete by. Du får nettopp det du søker etter. Hvis du spør en søkemotor om du kan lage brø uten mel før du resultater som handler om nettopp det. Spør du en søkemotor om Roma og møkkete, så får du innlegg som handler om nettopp det! Det er sånn Internet fungerer, både på godt og vondt.

Er Roma virkelig en møkkete by?
Et bilde fra Roma som inkluderer både søppel og graffiti.

Hva er sannheten om Roma?

Når du snakker med folk som har vært i Roma, så har du kanskje lagt merke til at majoriteten ikke klager på søppel og røyksnipper? Det er rett og slett fordi de ikke har lagt merke til det, ei blitt plaget av det. Betyr det er røyksnippene, søpla på gatene og graffitien ikke finnes? Ikke nødvendigvis! Men, det betyr at Roma er en fantastisk by der du ikke trenger å bli plaget av møkk. Allikevel er det et faktum at det er søppel og ting som kan plage noen her og der i Roma.

Det er mye graffiti på veggene i Roma

Det er fullt mulig å reise hjem fra Roma uten å ha lagt merke til dette i det hele tatt. Men, det er et faktum at det er mye graffiti på bygninger i Roma. Du ser det selvfølgelig ikke på Colosseum og de andre kjente bygningene, men på uskyldige og vanlige hus, langs Tiber-elva, og lignende, vil du titt og ofte se graffiti.

En metrovogn med masse graffiti
Kilde: Shutterstock

Det er ikke all graffiti som er fin og morsom graffiti, og ser du på bilde til høyre, vil du se en metrovogn som ser forferdelig ut (egentlig). Men, de fleste er så travelt opptatt med å ta selfier og snakke om hva de så og hva de skal se, at de ikke virkelig legger merke til graffitien i det hele tatt.

Det handler litt om øye og hva man legger merke til. Er du en som legger merke til alt av detaljer og som er på jakt etter møkk og ting som kan forstyrre vil du ikke ha noe problemer med å finne det. Om du ser etter graffiti, finner du det mange steder. Men, spør du majoritetet som har besøkt Roma har de ikke lagt merke til graffiti i det hele tatt!

Bygningene i Roma

Roma er en storby med nesten 3 millioner innbyggere. Det fører til enormt med biltrafikk. Men, det er ikke bare lokalbefolkningen som kjører bil. Det er flere hundre tusen turister i byen store deler av året, og disse kjører alle til og fra flyplassen i Roma, til og fra togstasjonene, eller hvis de kommer med egen bil så kjører de enda mer.

Dette gjør at bygningene fort blir mørkere og nesten svarte på grunn av eksos og forurensing. Dette er dessverre slik det er i storbyer verden rundt. Så fort penger blir frigjort pusser de dem opp igjen slik at de skinner i gammel prakt (på ny), men mange bygninger ser nok litt slitne ut av den grunn.

Men, når du går rundt i indre sentrum eller når du ser på de vakre severdighetene Roma har å by på vil du ikke tenke så mye på dette. Det er først og fremst i de områdene litt utenfor sentrum som dette blir mer synlig.

Søppel, hundebæsj og sigarettstumper

Kanskje du ikke blir så forstyrret av graffiti på veggene. Men, om du plutsetlig tråkker i en hundebæsj er ikke stemninga så god. Hvis du ikke legger merke til det kommer du kanskje til å tro at Roma lukter vondt, før du til slutt legger merke til at det er din egen sko som er skyldig. Eller, hvis sola steiker og det er varmt, er det ganske kjipt å tråkke i en saftig hundebæsj i sandaler.

Men, det er ikke så mye hundebæsj og søppel i gatene når du går i sentrum. Så, mens du trasker mellom Engleborgen, Peterskirken, Pantheon, Trevifontenen, Piazza del Popolo og Piazza Navone, er ikke det noe du møter på hele tida. Men, hvis du legger turen til områder der lokalbefolkningen gjerne går på tur med hundene sine (nede langs Tiberelven) eller lignende, kan du møte på mer av det meste av søppel.

Etter store arrangementer og begivenheter i sentrum er også risikoen for mer søppel i gatene tilstede (og overfyllte søpplekasser), men til vanlig er ikke det heller noe problem!

Rome er en fantastisk by, men er den møkkete?
Rome er en fantastisk by, men er den møkkete?

Så er Roma møkkete eller hva?

Mange sier at menn ser en hvit vegg med en svart flekk, mens damene ser en svart flekk på en hvit vegg. Det kommer litt ann på øyet som ser hva man sitter igjen med etter ett opphold i Roma. Men, man kan trygt si at Roma ikke er noe værre enn andre byer i sentral-Europa eller i Vest-Europa.

Det finnes nok byer i Øst-Europa der det faktisk kan være reinere i gatene og enda mindre søppel (les: Er det møkkete i Praha?), men sett under ett, så trenger du ikke å bekymre deg før ankomst til Roma!

Har du vært i Roma selv? Hvordan trivdes du? Synes du Roma var en møkkete by eller synes du det var en herlig by? Siden du leser denne artikkelen er det mulig du har søkt etter informasjon om møkkete for å se om andre har samme erfaring som deg, så jeg forventer meg kanskje negative kommentarer (først og fremst), men uansett – del din erfaring og opplevelse!

Legg inn en kommentar